AIS

Live meekijken met de scheepvaartbewegingen kan via het internet. Veel websites geven een beeld van live AIS door. Wat is eigenlijk AIS ? AIS staat voor Automatic Identification System, een systeem gebaseerd op transponder-technologie waarmee de veiligheid van scheepvaart op het water verhoogd wordt.

Elk schip dat met een AIS-transponder is uitgerust zendt periodiek zijn eigen specifieke gegevens uit. Deze gegevens kunnen worden opgevangen door een andere AIS-transponder,  AIS-ontvanger of AIS-ontvangststation (basis station),  en daarna verder worden verwerkt.

Het IMO (International Maritime Organization) wil dat uiteindelijk alle zeeschepen van 300 brt (Bruto Register Ton) of meer een IMO Class A transponder aan boord zullen hebben,  die ook een repeater functie heeft.

Kleinere schepen en recreatiejachten gebruiken IMO Class B transponders, die deze repeaterfunctie niet aan boord hebben.

Gegevens die o.a. door de IMO AIS transponder uitgezonden worden zijn onder andere:

Vaste AIS gegevens:

* naam en callsign
* lengte en breedte
* scheepstype
* MMSI nummer (Maritime Mobile Service Identity)
* IMO nummer

Variabele AIS gegevens:

* actuele positie
* actuele koers en snelheid
* lading
* diepgang
* bestemming
* verwachte tijd van aankomst (ETA)

Het AIS signaal wordt via de VHF marifoonkanalen 87 en 88 uitgezonden. Hoe vaak het wordt verstuurd is afhankelijk van de snelheid van het schip;hoe langzamer het schip vaart,hoe langer de interval tussen twee berichten zal zijn,met een maximum van 180 seconden. Zeer snelle schepen zenden hun gegevens om de 2 a 3 seconden.

Scannernet Harlingen

Marine Traffic

Englisch Channel

Ship AIS

Wadscan

Recente berichten